SALTVATTENs

akvaristjavisst  =)=)=)

     mitt gamla kar

 


 

   Home Fiskar    Koraller    Teknik    Frågor    Sjöstjärnor    Levande stenen

    Nybörjare   Uppstart   Gästbok    Nyheter     Mitt240L    Visste du    Lexikon    Dyrt?    Övrigt

 

 

 

Nässeldjur

 

Anemoner

 

Blåkoraller

 

Cylinderrosor

 

Hornkoraller (Gorgonier)

 

Hydroider

 

Kolonianemoner

 

Mjukkoraller

 

Rörkoraller

 

Sjöpennor

 

Skivanemoner

 

Stenkoraller  LPS

 

Stenkoraller SPS

 

Anomura

eremiter porslinskrabbor

 

Bönsyrseräkor

 

Eremitkrabbor

 

Krabbor

 

Kräftor

 

Languster

 

Pistolräkor

 

Räkor

 

Revhummrar

 

Bläckfiskar

 

Musslor

 

Nakensnäckor

 

Sjöharar

 

Snäckor med skal

 

Hårstjärnor

 

Sjöborrar

 

Sjögurkor

 

Sjöstjärnor

 

Maskar

 

Plattmaskar

 

Sjöpungar

 

Rörmaskar

 

Svampdjur

 

Maneter

 

 

 

 

 

Det viktigaste för att få

ett fungerande snyggt

saltvattensakvarium

tryck här

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

fredriks@saltvattensakvaristjavisst.se

 

 

 

Nässeldjur (phylum Cnidaria)

 

Anemoner havsanemoner.

havsanemonen kan inte leva i fotosyntes så den lever i symbios med en alg,

denna alg kallas zooxanthellae eller zooclorellae. havsanemonen ger algen solljus medan algen ger havsanemonen mat som glycerol, glukos och alanin. som i filmen hitta nemo så lever även clownfiskar i symbios med anemoner, clownfisken får skydd (eftersom anemoner bränns) medan anemoner får resterna från mat som clownfiskarna äter.( finns även krabbor som lever i symbios med anemoner)

clownfiskar har ett speciellt slem som skyddar deras kroppar från att bli brända.

 

Blåkoraller (Heliopora coerula) är en ordning i klassen koralldjur. består av aragonit och är som andra koralldjur med åttastråliga tentakler.

 

Cylinderrosor (Ceriantharia) solitära koralldjur som lever i rör av plankton och andra små organismer (ser lite ut som havsanemoner) en cylinderos består av inre krans och yttre krans tentakler (där den indres är kortare.) Om hot kommer förnära kan den snabbt dra in tentaklerna ner i röret.

 

Hornkoraller (Gorgonacea) en ordning i koralldjur. Hornkoraller har ett yttre skelett som består av gorgonin som gör den både böjlig och att den kan bli rätt så stor. Den är även kolonibildande.

 

 

Ordning (biologi) Ordning är en grupp inom den biologiska systematiken och en undergrupp till de biologiska klasserna. En ordning kan vara en eller flera familjer och dom i sin tur delas in i släkten och arter

 

Hydroider ?

 

Kolonianemoner

 

Mjukkoraller Mjukkoraller kännetecken är att dom inte har samma stenskelett, de består mer av skeletttrådar av kalksten och en massa andra ämnen. De är ofta mer tåliga mot höga näringsvtten och grumligt vatten. Dom är bra nybörjar koraller för dom kräver inte lika mycket ljus och stabila värden som stenkoraller. (För att skydda sig mot andra koraller har de flesta mjukkoraller gifter som dom kan använda om någon korall kommer förnära) ex på mjukkoraller Sinularia, Sarcophyton och Xenia

 

Rörkoraller

 

Sjöpennor

 

Skivanemoner (Corallimorpharia) En ordning i klassen koralldjur som finns i alla världens hav. Dessa har inget skelett utan består av en skiva som ugör djurets mun, på skivan sitter massa korta tentakler som ser ut som knölar. Akta dig för Amplexidiscus fenestrafer (elefantöra) som kan bli upp till 45cm och äter fisk.

Mycket bra nybörjar djur som finns i väldigt många olika färger.

 

Stenkoraller en ordning i klassen koralldjur och underklassen sexstråliga koralldjur. De är uppbyggda av hårda polyper som skyddas av ett hårt yttre kalkskelett. De kan vara greniga, runda, knöliga, skivformade eller skorpliknande. Vi saltvattensakvarister delar upp stenkorallerna på ett annat sätt för att ha koll på de oändliga hög de finns att välja på. småpolypiga, stjärnpolypiga, storpolypiga,

 

 

Stenkoraller SPS = små polypiga stenkoraller  ex Acropora, Anacropora, Isophyllia, Montipora, Oculina, Stylophora mm

 

Stenkoraller LPS = långa polypiga stenkoraller ex Acanthastrea, Agaricia, Balanophyllia, Cladocora, Colpophyllia, Diploria mm

 

Anomura

 

Bönsyrseräkor

 

Eremitkrabbor Har du trångt i ditt akvarium och rädd om dina koraller ska du passa dig för dessa Extremt klumpiga. Äter de mesta och byter skal jö större dom blir, så kan vara ganska rovgirriga och döda snäckor. Men bra städare och snygga ben =)=)

 

Krabbor

 

Kräftor

 

Languster

 

Räkor Ja vad vore ett akvarium utan en putsarräka, kan säga att alla som kollat i mitt kar har stannat och kollat extra på denna, finns himmla många räkor vissa äter glasrosor andra sjöstjärnor men de vanligaste springer runt på gruset och städar upp och äter lite av allt.

 

Revhummer

 

Bläckfiskar Kan man faktiskt ha som husdjur men inte jättelätta. du måste ha nått över karet för ett hål på 2cm och dom kan ta sig ut. Sen äter dom bara krabbor och musslor typ så maten är inte gratis heller, men riktigt häftiga, tror nog jag ska testa en sådan här någon gång i livet

 

Musslor (Bivalvia) Har musslor gälar? japp annars hade den inte kunnat få tillräckligt med syre. Det låter endå konstigare att den även har en fot så den kan faktiskt sakta men säkert krypa sig framåt. Ett annat sett (bara visa musslor) kan förflytta sig blixtsnabbt genom att pressa ihop skalen då vattnet i musslan bildar en stark stråle som gör att musslan hoppar iväg. Och så pärlorna, det finns en himmla massa olika musslor men bara väldigt få arter kan göra pärlor.

 

Nakensnäckor

 

Sjöharar väldigt fula kan bli från 4cm till 40cm, den har en rejäl fot som den simmar med

 

Snäckor med skal

 

Hårstjärnor

 

Sjöborrar (Echinoidea) vattnets igelkottar, är bra algätare och mumsar lite på både döda växter och döda djur. Den har slangfötter som gör att den kan röra sig framåt och munnen sitter på undersidan och anus på ovansidan. Har du ätit sushi? japp de har du förmodligen av vit och laxfiskarna men finns faktiskt sushi som är gjord av sjöborrar men är mycket dyrare än vanlig sushi.

 

Sjögurka (Holothuroidea) Andas genom att dra in vatten genom anus, och sedan pressa ut de. En väldigt häftig grej om den bli attackerad kan den slänga ut samtliga inälvor ur munnen och vid riktigt bra förhållanden kan den ersätta alla utspottade organ. Sjögurkan äter grus och sand som den sväljer och hittar allt organiskt som finns i det. (äter lite plankton oxå.) 

 

Sjöstjärna (Asteroidea) Ett öga sitter ytterst på varje arm, vanligast är 5 armar men finns arter upp till 20st armar. Om en arm skulle förloras växer en ny ut (detta kallas = regenereras). 2st magar har den oxå och visa arter kan dela sig på mitten och bli 2 st nya sjöstjärnor

 

Maskar

stjärnmaskar Lophotrochoza, sipunculidea, phascolosomatidea

1-50cm långa och lever i ditt grus eller gamla snäckskal äter detritus

 

Plattmaskar

 

Sjöpungar (Ascidiacea) ett mycket vackert djur som börjar sitt liv som larver. sen letar den upp en sten eller nått och bildar en (säck) där den sedan äter upp sin egna hjärna.

 

Rörmaskar = borstmaskar som bor i pergamentliknande rör, som dom kan bygga själva. Sen finns det kalkrörmaskar, ja du hör skillnaden dom bor då i sina kalkrör och är lite mer tjuriga än borstmaskarna. Dessa vackra varelser filtrerar vattnet med en fjäderplym, och kommer du (eller en fisk )för nära en rörmask kan dom snabbt hoppa in i röret 

 

Svampdjur De vill inte ha ljus utan brukar sitta under stenar där dom filtrerar vattnet. Skelettet består av kalktrådar med en liten andel kisel. Kan växa upp på stenkoraller och kväva dom.  

 

Maneter